Tips | Mempercepat sambungan data mudah alih pada telefon anda

Mempercepat sambungan data mudah alih pada telefon anda

Dalam kebanyakan kes seperti ini, permasalahan ini hanyalah sementara, dan ia boleh berterusan selama berjam-jam, bahkan berhari-hari. Anda boleh cuba cara ini terlebih dahulu apakah ia dapat menyelesaikan masalah dalam sambungan data mudah alih anda yang perlahan.
   

1. Restart telefon anda

Ini kelihatan seperti pembetulan klise, tetapi ia sering berfungsi.  Memulakan semula telefon anda semestinya memperbaiki kelajuan data selular yang perlahan, terutamanya jika anda belum mematikannya untuk sementara waktu.

2. Tukar Lokasi

Banyak faktor boleh menyebabkan perkhidmatan sambungan data lambat.  Ini termasuk cuaca, kesesakan rangkaian, dan juga aktiviti solar.  Tetapi yang utama ialah geografi dan bangunan.

3. Matikan Penjimat Data / Mod Data Rendah

Android dan iOS mengandungi mod yang dirancang untuk mengurangkan penggunaan data anda.  Ini berguna jika anda mempunyai jumlah data yang terhad, tetapi juga dapat menjadikan sambungan perkhidmatan anda lambat.  Cuba lumpuhkan mod ini dan lihat apakah semuanya terasa lebih pantas.

4. Putuskan sambungan dari VPN Anda

VPN memberikan anonimiti dan privasi, tetapi vpn juga dapat memperlambat kelajuan internet anda.  Jadi, jika telefon anda disambungkan ke VPN, cuba putuskan sambungan VPN anda.

5. Tetapkan semula tetapan rangkaian telefon

Dengan menetapkan semula tetapan rangkaian anda kepada lalai, dapat membantu dalam masalah sambungan data.  Cuma dengan melakukan cara ini ianya juga akan menetapkan semula titik akses Wi-Fi dan peranti Bluetooth anda.  Dengan itu anda perlu menyambung semula ke rangkaian Wi-Fi dan menetapkan semula peranti Bluetooth anda.
   

6. Keluarkan & Masukkan Kad SIM anda semula

Cara terkhir adalah dengan mencuba menarik keluar dan memasukkan semula kad SIM dalam telefon anda.  Ini dapat menyelesaikan masalah sambungan data yang mempengaruhi sambungan telefon anda ke pembawa anda.
 
Saya harap ini dapat membantu anda dengan masalah anda. Jika dengan melakukan cara diatas tidak dapat bantu dalam masalah sambungan data pada telefon anda, silakan buat laporan kepada pembawa (Internet service Provider) anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *