Tips beli laptop untuk diri anda

www.semakankerja.com
Komputer riba, yang sering disebut notebook, adalah komputer peribadi mudah alih kecil, komputer riba menggabungkan semua komponen input dan output dan kemampuan komputer desktop, termasuk layar paparan, pembesar suara, papan kekunci, peranti penyimpanan data, kadang-kadang pemacu cakera optik, peranti penunjuk (seperti pad sentuh atau pad jejak), dengan sistem operasi , pemproses dan memori menjadi satu unit. Sebilangan besar komputer riba moden mempunyai kamera web bersepadu dan mikrofon terbina dalam, sementara banyak juga mempunyai skrin sentuh. Laptop boleh dihidupkan sama ada dari bateri dalaman atau dengan bekalan kuasa luaran dari penyesuai AC.
pada hari ini, komputer riba biasanya digunakan untuk kegunaan harian anda, seperti di tempat kerja, dalam pendidikan, untuk bermain permainan, melayari web dan untuk multimedia. Tapi anda memerlukan komputer riba yang sesuai dengan keperluan dan anggaran anda. Dalam proses membeli komputer riba mungkin akan membingungkan anda kerana terdapat banyak pilihan yang tersedia dengan harga yang berbeza. Atas sebab ini, anda perlu memikirkan dengan teliti tentang apa yang anda perlukan untuk komputer riba sebelum anda membeli.
Disini saya akan memberikan sedikit gambaran umum dan tips dalam membuat pilihan sebelum anda membeli komputer riba untuk kegunaan anda.
Saiz
Untuk komputer riba, saiz adalah penting. Bergantung pada apa yang anda rancangkan dengan komputer riba anda, anda ingin memastikan bahawa anda memilih ukuran yang sesuai untuk diri anda. Saiz tidak seperti RAM atau ROM (Storage) komputer riba, ini kerana saiz tidak boleh ditambahkan, jadi pilihlah dengan bijak.
Komputer riba terdapat dalam saiz skrin antara 11 hingga 17 inci. Keseluruhan sistem berukuran sesuai dengan paparan. Ini bermaksud notebook yang lebih kecil lebih ringan dan padat. Sekiranya anda tidak banyak menggerakkan komputer riba, model 15 inci adalah sesuai. Tetapi jika anda merancang untuk menggunakan komputer riba di pangkuan anda atau membawanya, model dengan skrin 13 atau 14 inci, adalah pilihan yang terbaik. Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun akan lebih mudah untuk mengendalikan model dengan paparan 11.6 atau 12.5 inci. Dapatkan komputer riba 17 inci hanya jika komputer akan berada di atas meja anda.
Komputer riba 2-dalam-1 diperluaskan dengan menambahkan dari segi kemampuan melipat (atau mengeluarkan) papan kekunci dan menggunakan komputer riba baru anda dalam mod tablet (skrin sentuh).
Sistem operasi (OS)
Disini saya memberikan gambaran ringkas mengenai kekuatan dan kelemahan setiap platform yang dapat membantu anda. Sebilangan besar komputer riba dilengkapi dengan salah satu daripada tiga sistem operasi: Windows, Chrome OS atau MacOS (hanya untuk MacBook). Memilih yang tepat adalah pilihan peribadi, tetapi berikut adalah ringkasan ringkas mengenai apa yang masing-masing tawarkan.
Windows 10
Sistem operasi yang paling fleksibel, windows banyak digunakan pada model komputer riba daripada Chrome OS dan Mac OS X. Windows 10, versi terbaru sistem operasi unggulan Microsoft, menyediakan sejumlah peningkatan berbanding Windows 7 dan 8, termasuk kemampuan untuk beralih antara mod tablet dan desktop.
Komputer riba yang menggunakan sistem opearsi Windows 10 sangat bagus untuk pelajar, penyelidik, pengguna perniagaan dan untuk bermain permainan, dan ianya sangat mudah untuk di gunakan berbanding sistem operasi lain, dan ini adalah sistem operasi yang harus dipertimbangkan. 
Apple macOS
Secara keseluruhan, sistem operasi menawarkan fungsi yang serupa dengan Windows 10, tetapi dengan antaramuka yang berbeza yang menggantikan dok aplikasi di bahagian bawah skrin untuk menu Mula dan bar tugas Microsoft. Mereka juga dapat melakukan transaksi dengan Apple Pay, mengambil panggilan atau teks dari telefon mereka dan membuka kunci komputer riba mereka dengan Apple Watch.
Namun, macOS tidak dibuat untuk sentuhan, kerana tidak ada MacBook yang dilengkapi dengan skrin sentuh. Sistem operasi macOS juga terhad dalam aplikasi/perisian. 
ChromeOS
Chromebook lebih sesuai untuk kegunaan kanak-kanak kerana ianya adalah terhad tidak seperti Windows atau macOS. Chromebook juga popular untuk pelajar sekolah rendah dan ibu bapa.
Sekiranya anda memerlukan Chromebook, saya sarankan anda untuk mendapatkan 2-in-1 jika anda merancang untuk menggunakan aplikasi Android. Harga untuk Chromebook juga lebih murah daripada computer riba daripada computer riba lain.
Spesifikasi
Bahgian komponen komputer riba seperti CPU, RAM, SSD/HDD dan cip grafik boleh mengelirukan, disini saya akan berikan gambar dasar dalam komponen utama yang perlu diperhatikan. Pemproses mempunyai pengaruh besar terhadap prestasi, tetapi ianya juga bergantung pada apa yang anda ingin lakukan, Berikut adalah ringkasan singkat:
CPU
i7, i9 menawarkan prestasi terbaik ketika menjalankan tugas multitasking dan multimedia. i3 dan i5 juga menawarkan prestasi yg baik dalam menjalankan tugas multitasking dan multimedia tapi tidak lah pula sebaik dari i7, i9.
Intel Core i9: Memasukkan Core i7 sebagai CPU teratas baru dari Intel, pemproses Core i9 memberikan prestasi yang lebih pantas daripada cip mudah alih yang dibawahnya i7,i5 & i3.
Intel Core i7: Langkah dari Core i5, yang Model dengan nombor yang berakhir dengan HQ atau K menggunakan watt yang lebih tinggi dan mempunyai empat teras, yang memungkinkan untuk permainan dan produktiviti yang lebih pantas.
Intel Core i5: Jika anda mencari komputer riba arus perdana dengan kombinasi harga dan prestasi baik tapi bukan terbaik, dapatkan satu dengan CPU Intel Core i5.
Intel Core i3: Prestasi hanya selangkah di bawah Core i5 dan begitu juga harganya. Sekiranya anda boleh melangkah ke Core i5, kami mengesyorkannya.
AMD Ryzen 4000: Satu set cip baru yang direka untuk bersaing dengan Intel Core i5 dan Core i7.
AMD A, FX atau E Series: Didapati pada komputer riba kos rendah, pemproses AMD – syarikat memanggil mereka APU dan bukannya CPU – memberikan prestasi yang memuaskan untuk harga murah yang cukup baik untuk melayari web, tontonan media dan produktiviti.
RAM
Pada tahun-tahun sebelum ini, adalah jarang memerlukan RAM lebih daripada 4GB untuk pada komputer riba anda kerana ianay sudah mencukupi. Tapi bukan pula pada hari ini, adalah lebih baik jika anda ingin memikirkan memikirkan minimum 8GB dan sekiranya anda menjalankan tugas multitasking, multimedia dan bermain permainan disarankan 16GB atau lebih adalah terbaik.
RAM yang lebih banyak membolehkan lebih banyak aplikasi dijalankan pada masa yang sama, dan agar lebih banyak data dapat diakses dengan cepat oleh sistem pada satu-satu masa.
Simpanan (SSD/HDD)
Dengan SSD akan menjadikan boot komputer riba anda lebih cepat dan lebih pantas dan lebih responsif, anda tidak boleh membeli SSD kecil untuk sistem operasi anda kerana ia tidak akan mencukupi. 
Sebilangan besar komputer riba mempunyai ruang hanya untuk satu cakera sahaja, jadi anda perlu memastikannya cukup besar. Adalah disyorkan SSD minimum 240 GB.
Sekiranya komputer riba anda ditujukan untuk kegunaan  menyimpan gambar, muzik, video, fail dan lain-lain, memilih simpanan sekurang-kurangnya 500GB adalah yang terbaik. Beberapa komputer riba digabungkan dengan “SSHD”, yang menggabungkan HDD dengan SSD. Jikan anda memiliki duit lebih adalah lebih baik untuk memilih (SSHD) SSD 120GB/240GB + HDD 500GB/1TB .
Ada banyak lagi yang perlu di berikan keutaman selain daripada senarai diatas, seperti skrin kualiti, bateri, usb ports, kualiti dan juga budge anda.
Pilihan saya:
Saiz: 15.6 inci
OS: windows 10
Spesifikasi: Intel i5 | RAM 8GB | SSD 256GB HDD 500GB

One thought on “Tips beli laptop untuk diri anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *