Saya simpulkan isu pengeluaran akaun 1 KWSP – Najib Razak

Berikut merupakan kenyataan terbaru Datuk Seri Najib Bin Tun Razak mengenai pengeluaran RM 10,000 dari akaun 1 KWSP.

Saya simpulkan isu pengeluaran akaun 1 KWSP.
1. Kerajaan serta KWSP ada ruang aliran tunai untuk benarkan pengeluaran sehingga RM10k dari akaun 1 untuk pencarum paling terdesak.
Ini wang milik Rakyat dan KWSP ditubuhkan untuk menjaga Rakyat.
Sebab itu, Rakyat ada hak untuk gunakan sebahagian wang ini pada masa mereka paling terdesak.
2. Wang yang dikeluarkan pada masa terdesak ini boleh dipulihkan pada masa depan bila krisis Covid berlalu dan ekonomi bertambah baik.
Tiada siapa yang kata wang yang dikeluarkan hari ini pada masa kadar dividen KWSP tak dijangka tinggi tidak boleh dimasukkan kembali setahun atau dua tahun kemudian.
3. Dua cara untuk pulihkan simpanan pencarum termasuk:
– menaikkan semula kadar caruman KWSP majikan dan ahli yang telah diturunkan pada awal tahun ini.
– kerajaan memberi projek-projek lumayan kepada KWSP untuk menjana lebih keuntungan.
4. Jika dibenarkan, wang yang dikeluarkan pada masa ini akan merancakkan kitaran wang ekonomi tempatan pada ketika ekonomi lembab akibat Covid. Akhirnya balik kepada kerajaan melalui pelbagai cukai juga.
Fb : Najib Razak
Rakyat Malaysia mengharapkan idea daripada Datuk Seri Najib Bin Tun Razak didengar oleh kerajaan Malaysia kerana idea ini sangat membantu.
Ramai yang memerlukan duit ketika ini kerana banyak yang telah di buang kerja disebabkan pandemik covid 19. Jika duit dalam akaun 1 dapat dikeluarkan, sedikit sebanyak dapat mengurangkan masalah kewangan yang dihadapi.
SEKIAN.

32 thoughts on “Saya simpulkan isu pengeluaran akaun 1 KWSP – Najib Razak

  1. Mantap idea DSNR. Rakyat mmg trfikir idea ni.. Tp idea rakyat xdipandang oleh menteri.. Sbb rakyat ni xde apa kuasa pun. Kuasa rakyat cuma mengundi je.. Hehheehehe..
    Harap kerajaan sekarang ikutlah idea yg di ketengahkan oleh DSNR ni.. Rakyat ni.. Anytime boleh sokong n anytime boleh reject.. Harap kerajaan sekarang bantulah buat apa yg boleh.. Buatlah apa yg dikira masuk akal. Lagipun kita pn xtaw adakah umur kita boleh mencapai 55tahun? Trlalu ramai yg usianya xmencapai 55 tahun pn.. Duit kwsp tu.. Duit rakyat jugak.. Jgnlah nk control duit rakyat mcm duit sndiri. Malaysia ni negara yg kaya.. Tp rakyat ramai yg xkaya.. Hanya atasan je yg kaya raya. Mcm kita ni rakyat biasa nasib2 klu ade mkn.. Klu duit xde trpksa ikat perut. Duit bantuan yg diberi hanya dpt meringankan beban.. Bukan utk menyara rakyat setiap bulan. Kdg2 ade jugak duit bantuan dr kerajaan spt dijanjikan sekian, tp yg masuk dlm acc bank kurang dr yg dijanjikan. Yg anak ramai… Yg gaji xtetap… Yg pencacai hina mcm sy ni… Kami semua kekurangan kewangan. Harga brg semakin naik, gaji gitu jugak.. Brg melambung naik, gaji naik sikit2 je.. Harap TSMY pertimbangkan idea bernas DSNR ni.. Yg mengharapkan kwsp ni ramai… Dan yg akan mengundi di PRU 15 pn trlalu ramai.. Kuasa ditangan anda.. Kuasa juga ditangan kami. Mudah2an Semua dilimpahi rezeki yg mencukupi.. Amin

  2. Sekarang ringan lah.Apabila ada hal yang lebih berat dari pandemic sekarang ni menimpa diri termenung sampai ke langit, bulan , bintang boleh digapai.

  3. Ini baru dinamakan prihatin terhadap rakyat..mmg rakyat tengah susah skrng ni…inilah masa kwsp memainkan peranan supaya rakyat terbela drpd sengsara lebih² lg musim covid 19..terima kasih dato'sri najib tun razak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *