SABAH: RM50 juta peruntukan bantuan COVID-19 Disember ini

Dalam pembentangan Belanjawan 2021 oleh Tengku Datuk Zafrul petang semalam itu antara lain yang diluluskan ialah sejumlah RM50 juta tambahan diperuntukkan kepada Sabah pada bulan Disember ini untuk memerangi pandemik COVID-19 di negeri tersebut.

Sabah turut mendapat peruntukan daripada peruntukan kerajaan Persekutuan bernilai RM3 bilion dalam memerangi COVID-19 sejak wabak itu melanda awal tahun ini melalui pelbagai saluran termasuk bantuan di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dan NADMA.

Baca juga : [RASMI] Bantuan COVID-19 Sabah RM300 One-Off

Belanjawan ini mewakili 20.6 peratus daripada keseluruhan Kadar Domestik Negara Kasar (KDNK), melebihi peruntukan tahun lepas sejumlah RM297 billion dan seterusnya merupakan peruntukan bajet terbesar negara, setakat ini.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Hajiji Mohd Noor berkata beliau akan memberi jaminan bahawa Kerajaan Negeri akan bekerjasama dengan rakan sejawat di Persekutuan dalam memastikan semua program pembangunan yang dinyatakan dalam Belanjawan 2021 dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Sementara itu, kerajaan Persekutuan memperuntukkan sejumlah RM50 juta lagi diperuntukkan kepada Kerajaan Negeri Sabah dalam usaha memerangi penularan COVID-19 di negeri itu.

Perkara tersebut dimaklumkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dalam sidang Dewan Rakyat pada Khamis.

Katanya keputusan itu dibuat selepas mengambil kira cadangan dan saranan ahli Parlimen.

 

Sumber : Astro Awani

Like dan Follow Facebook Page : INFO Malaysia