Cara memeriksa sama ada telefon asli atau palsu

Cara memeriksa sama ad telefon anda asli atau palsu

Android

Cara paling senang untuk periksa sama ada telefon itu asli atau klon/palsu adalah dengan nombor IMEI, setiap telefon android kini mempunyai nombor IMEI 15 digit yang unik.
Nombor IMEI boleh didapati pada kotak telefon di bahagian siring kotak tu sendiri dan juga pada bahagian belakang telefon tu sendiri. Anda juga boleh mendapatkannya di “Tetapan > Tentang > Status”. Cara lain untuk ketahui nombor IMEI telefon anda adalah dengan cara mendail *#06#.
Anda boleh periksa nombor IMEI dalam talian di laman imei info atau imeipro info
Atau pergi ke laman web pengeluar telefon tersebut dan periksa bahan yang digunakan.  Lebih baik memeriksa laman web mereka untuk mengetahui bahan apa yang digunakan untuk telefon bimbit anda. Contohnya, telefon bimbit anda adalah Samsung;  terdapat di laman web bahawa skrin telefon bimbit Samsung ini terbuat dari kaca.  Sekiranya skrin telefon bimbit yang anda miliki terbuat dari plastik, ada kemungkinan ia adalah klon. 
Periksa spesifikasi pada kotak.  Anda boleh mendapatkan spesifikasi produk di bahagian belakang kotak telefon.  Bandingkan dengan telefon bimbit anda dengan pergi ke Tetapan> Mengenai telefon.  Sekiranya spesifikasi tidak sesuai, kemungkinan telefon anda adalah klon.
    
Periksa spesifikasi telefon anda menggunakan aplikasi pihak ketiga.  Salah satu aplikasi adalah Antutu Benchmark dari Google Playstore. Aplikasi ini membolehkan anda menguji kelajuan peranti dan mengesan spesifikasi lengkap telefon dan nama peranti anda. Sekiranya ia akan memaparkan nama pengeluar telefon lain, maka telefon anda mungkin klon. 

Iphone

Sekiranya telefon anda adalah iPhone, anda boleh menyemak perisiannya. Klon iPhone menggunakan Android sebagai OS mereka.  Pengilang klon tidak dapat menggunakan iOS kerana eksklusif Apple. Ingat juga yang telefon iPhone mempunyai iTunes App Store, bukan Google Play. IPhone disambungkan ke iTunes, dan anda mesti mempunyai akaun iCloud untuk membenarkan penyegerakan dari telefon anda. 
    
Anda juga boleh periksa nombor sirinya dan buat pengesahan di laman webnya. Untuk mendapatkan nombor siri iPhone, pergi ke “Tetapan > Umum > Tentang telefon”. Jika anda sudah mendapat nombor siri, anda boleh buat semakan di sini [link here] Ia akan memeriksa telefon anda. Sekiranya sistem mengatakan “Kami minta maaf, tetapi nombor siri ini tidak sah.  Sila periksa maklumat anda dan cuba lagi, kemungkinan iPhone anda palsu.
    
Saya harap post ini sedikit sebanyak dapat membantu anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *