10 CADANGAN UNTUK KERAJAAN – Dr Asyraf Wajdi Dusuki

Umno serahkan memorandum suara hati rakyat kepada kerajaan.

Berikut merupakan 10 cadangan yang diserahkan kepada kerjaan Perikatan Nasional.

1. Lanjutan tempoh morotarium secara pukal untuk sekurang-kurangnya dalam tempoh 3-6 bulan lagi.

2. Memberi kebenaran untuk pengeluaran Akaun 1 KWSP sekurang-kurangnya RM5000

3. Yuran percuma kepada para pelajar Universiti Awam oleh kerana tiada sesi pengajaran dan pembelajaran di kampus Universiti.

4. Bantuan Bulanan E-Wallet sebanyak RM50 sebulan selama 12 bulan kepada pelajar Universiti Awam dan Swasta untuk pembelian data telefon mudah alih bagi tujuan pembelajaran secara dalam talian (on-line)

5. Bayaran khas sekurang-kurangnya RM500 kepada ibu-bapa bagi meringankan perbelanjaan sesi persekolahan tahun 2021.

6. Melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN hingga Disember 2021. Cash rebate sebanyak 30 peratus bagi peminjam PTPTN yang terus membayar pinjaman sepanjang wabak COVID 19.

7. Melonggarkan syarat pinjaman serta memudahkan proses pinjaman perniagaan di Tekun Nasional, Amanah Ikhtiar Malaysia, SME Corp atau mana-mana agensi berkaitan untuk peniaga kecil dan sederhana (PKS). Kerajaan disarankan untuk memberi bantuan geran RM 5000 kepada syarikat yang berkelayakan melalui Geran Khas Prihatin Perniagaan (GKP).

8. Insentif subsidi upah RM600 sebulan selama 12 bulan kepada syarikat yang menggaji graduan dan belia yang di ambil bekerja.

9. Meningkatkan geran reskilling kepada pekerja sektor pelancongan (perhotelan, penerbangan, dll) untuk membantu mendapat pekerjaaan sektor lain.

10. Bayaran khas bulanan kepada Penjawat Awam Barisan Hadapan (frontliners) sehingga berakhirnya pendamik Covid-19 atau berada di tahap minimum.

Sekian.

Info lanjut :

Ini Kenyataan Terbaru Perdana Menteri mengenai Akaun 1 KWSP – 4 November 2020

RM 10 000 ONE-OFF ATAU RM 2000 SETIAP BULAN – JOM UNDI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *